Prievidzským rytierom čiernej dámy sa stal Dominik Prílepok

Fascinujúci príbeh Prievidzského rytiera a čierne dámy pokračoval aj  v tomto roku v krásnom prostredí - miestnosti, ktorá dýchala kávou, historickým príbehom o láske a mladými baristami z celého Slovenska.Dňa 3. 10. 2014 sa uskutočnila najvýznamnejšia gastronomická udalosť v Prievidzi  - 2. ročník celoslovenskej baristickej súťaže PRIEVIDZSKÝ RYTIER ČIERNEJ  DÁMY.
Súťažiaci, ktorí sa stretli opäť po roku v Prievidzi dokázali, že ich fantázia, talent, zručnosť, vôňa kávy a dokonalý servis majú v gastronómii a vo svete kávy svoje nezastupiteľné miesto. Gratulujem všetkým , ktorí  prijali túto výzvu a prišli  ukázať kus baristického a barmanského umenia a zároveň inšpirovali svojich nasledovníkov  a určite aj širokú verejnosť, že káva má svoje kúzlo, ktoré treba objaviť a je v nás.
Súťažiaci museli pripraviť v časovom limite 4 espressá, 4 cappuccina, 4 voľné nápoje alkoholické alebo nealkoholické. Každý nápoj bol jedinečne zladený do rôznych chutí a sprevádzaný dokonalým servisom a práve tu sa ukázala nápaditosť a kumšt našich mladých baristov. 
Organizátorom súťaže bola Stredná odborná škola obchodu a služieb Prievidza v spolupráci s mestom Prievidza. Odborným garantom bola Škola baristu Stanislava Cibuľu.
Do súťaže sa prihlásilo 15 súťažiacich z celého Slovenska. Súťaž bola organizovaná v kategórii Junior.
Odborná porota hodnotila chuťovú kvalitu pripravených nápojov, vyváženosť, harmóniu, horkosť a arómu. Dôležitá bola aj slovná prezentácia pripraveného nápoja a jeho charakter. Porota sledovala celkový dojem, použitie správnych šálok, doplnkov, teplotu a prísady použité pri príprave voľného nápoja. Ďalším kritériom bola úroveň ovládania baristickej techniky - správne používanie kávovaru a mlynčeka, čistota a hygiena na pracovisku.Hodnotila aj osobné vystúpenie súťažiacich, kreativitu, vzťah k obecenstvu k porote, odborné vyjadrovanie a znalosti o káve. Súčasťou súťaže boli písomný vedomostný test zameraný na teoretické vedomosti baristu.
Víťazi súťaže Prievidzský rytier čiernej dámy
1. miesto: Dominik Prílepok, SSOŠ Dunajská Streda elokované pracovisko Rimavská Sobota
2. miesto: Patrik Ruman, SOŠHSaO Zvolen
3. miesto Diana Ferencová,  SOŠHSaO Nové Zámky
Cena za najlepšie cappuccino: Patrik Ruman, SOŠHSaO Zvolen
Cena za najlepší voľný nealkoholický nápoj: Dominik Prílepok, SSOŠ
Dunajská Streda, elokované pracovisko Rimavská Sobota
Cena za najlepší voľný alkoholický nápoj: Diana Ferencová, SOŠHSaO Nové Zámky
Cena za najlepšie espresso: Sabina Fetaiová, SHA HaGMa Bratislava
Cena za najlepšiu prezentáciu: Adrián Krišák, HA Piešťany
Cena za najlepšiu techniku: Marek Beneš, SOSŠaS Trenčín
Cena pre najlepšieho nováčika: Katarína Ďurejeová, SOŠOaS Prievidza
Cena primátorky mesta: Šárka Šulyová, SOŠOaS Púchov
Cena spol. MONIN: Budzeľová Veronika, SSOŠ EDUKO Námestovo

MLADÝ BARISTA 2014: Zvíťazil Marek Beneš

Súkromná stredná odborná škola EDUCO v Námestove-Slanickej osade v spolupráci so Školou baristu v dňoch 24. – 25. apríla 2014 usporiadala 3. ročník juniorskej baristickej súťaže MLADÝ BARISTA 2014.
Atypický inventár na podávanie – čaše na červené víno, krátko zadymené klinčekmi, receptúra v ktorej dominoval tmavý rum, podfarbený javorovým sirupom, kvapkami čokoládového bitteru a, samozrejme, espresso ako základ všetkých voľných nápojov. Takto znela súťažná receptúra víťaza súťaže MLADÝ BARISTA 2014, Mareka Beneša zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb Trenčín, ktorý bol jedným z 19 súťažiacich z 11 škôl zo Slovenska i Poľska.
Súťažiaci museli pripraviť 2 espressá, 2 cappuccina a 4 voľného nápoje, pričom 2 porcie servírovali hodnotiacej komisii a 2 porcie mali možnosť degustovať návštevníci.
Novinkou aktuálneho ročníka bola aj súťaž cukrárov, úlohou ktorých bolo pripraviť vhodný dezert k voľnému nápoju jednotlivých súťažiacich baristov. Vzhľadom na celkovú finančnú náročnosť sa však 1. ročník nemohol pre dostatočný záujem uskutočniť, avšak napriek tomu niektoré školy vyslali svojich zástupcov aj v tomto odbore a tak sme mali možnosť vidieť, ako aj ochutnať malé umelecké dielka, ktoré si pripravili zástupcovia Spojenej školy Scota Viatora z Ružomberka, Cirkevnej strednej odbornej školy sv. Jozafáta z Trebišova, Spojenej školy org. zl. hotelová akadémia z Námestova ako aj domácej SSOŠ EDUCO. Aj napriek uvedenému, sa hodnotiaca komisia ktorej členmi boli Stanislav Cibuľa, Viktor Štefančík, Pavel Herman, Miroslav Škorvánek a Lukáš Podbehlý rozhodli udeliť cenu v súťaži družstiev, ktorú získala Cirkevná stredná odborná škola sv. Jozafáta Trebišov.
Osobitne treba pripomenúť, že súťaže sa zúčastnilo pomerne veľa nováčikov – žiakov prvého, prípadne druhého ročníka, ktorí sa celkom úspešne vysporiadali so súťažnými podmienkami. Hodnotiace komisie v záverečnom hodnotení mohli konštatovať veľmi dobrú úroveň praktických zručností, avšak čomu musia mladí baristi venovať zvýšenú pozornosť je samotná komunikácia s hosťom, ako aj celková prezentácia, v ktorej je potrebné sa aj naďalej zdokonaľovať. Ale na druhej strane  sme mali možnosť zhliadnuť aj takmer profesionálne vystúpenia niektorých súťažiacich, ako príklad môžeme uviesť Róberta Palíka zo Strednej odbornej školy obchodu a služieb zo Žiaru nad Hronom, ktorý okrem umiestnenia sa na celkovom 2. mieste, získal aj cenu za najlepšie technické prevedenie. Svojim vystúpením však zaujala aj Silvia Gregorová zo SOŠ hotelových služieb a obchodu zo Zvolena, prípadne Sabina Fetaiová zo SHA HAGMA Bratislava, ktorá skončila na 3. mieste.
Cenu za najlepšie espresso získala Veronika Naďová zo SOŠ Jesenského z Nových Zámkov, cena za najlepšie cappuccino putovala do zahraničia, získal ju Przemyslaw Ogorzaly z Nowého Saczu, rovnako do Poľska putovala aj cena za najlepší nealkoholický voľný nápoj, ktorú získal Mikolaj Mašlanka z rovnakej školy. Cenu za najlepší alkoholický voľný nápoj získal Lukáš Derjan zo Súkromnej strednej odbornej školy EDUCO z Námestova.

Baristom opäť kraľuje Marián Plajdičko

V Bratislave sa 31. 1. – 2. 2. konali Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy BARISTA 2014. Baristi súťažili v štyroch kategóriách: Barista, Latte Art, Coffee in Good Spirits a Cup Tasters.
Súťaž otvorilo semifinálové kolo kategórie Barista, z ktorého šestica najlepších postúpila do nedeľňajšieho finále. Po ňom v prvý deň ešte nasledovala nesúťažná exhibícia vo vytváraní vzorov do cappuccina, ktorej sa zúčastnil aj svetoznámy barista a priekopník v technike latte art Luigi Lupi z Talianska.
Cup Tasters
Druhý deň šampionátu začal na Slovensku po druhýkrát organizovanou disciplínou Cup Tasters. Najlepšie degustačné schopnosti predviedol Pavol Krajňák, ktorý v napínavom súboji tesne porazil Lukáša Podbehlého. O tretie miesto sa podelili Martina Cibuľová a Viktor Štefančík.
Latte Art
Kategórie Latte Art sa zúčastnilo najviac – až 14 súťažiacich z celého Slovenska. Prvú priečku si vybojoval Lukáš Podbehlý, druhým v poradí bol Martin Karabiňoš. Tretie miesto získal Vladimír Kmec, minuloročný víťaz, ktorý Slovensko vlani reprezentoval na svetovom šampionáte Latte Art  v Nice. Súboj súťažiacich bol veľmi vyrovnaný – možno práve preto, lebo väčšina baristov sa aktívne zapája do súťaže Latte Art Jam, ktorá je už tretím rokom tradiíciou so svojím putovaním po kaviarňach po Slovensku.
Coffee in Good Spirits
V poobedných hodinách nasledovala kategória Coffee in Good Spirits. Tu po roku opäť exceloval Martin Hudák, druhú priečku obsadil Dominik Šmajda a tretí stupienok si vybojoval Lukáš Podbehlý.
Finále Barista
Tretí súťažný deň uzavrelo finálové kolo kategórie Barista, kde so svojím skvelým vystúpením obhájil svoj minuloročný titul Marián Plajdičko. Druhé miesto získal Lukáš Podbehlý, ktorý bol tento rok vo vynikajúcej forme – obsadil totiž v každej kategórii popredné umiestnenie. Bronzovú priečku získal Lukáš Soľanič.
Víťazi jednotlivých kategórií sa zúčastnia na svetovom šampionáte v Rimini a Melbourne.
Porota
O výsledkoch šampionátu rozhodla medzinárodná porota zložená z porotcov SCAE z Maďarska a Česka. Hlavným porotcom bol Tibor Hajcsunk (Maďarsko), ďalšími členmi boli János Szongoth (Maďarsko), Robert Soti (Maďarsko), Attila Molnar (Maďarsko), Livia Szőllősi (Maďarsko), Tibor Varady (Maďarsko), Petra Střelecká (Česko), Roberto Trevisan (Česko) a Jiří Richter (Česko), ktorí zabezpečovali regulárnosť majstrovstiev.
Víťazi jednotlivých kategórií BARISTA 2014
Kategória Barista
1. Marián Plajdičko
2. Lukáš Podbehlý
3. Lukáš Soľanič
Kategória Latte Art
1. Lukáš Podbehlý
2. Martin Karabiňoš
3. Vladimír Kmec
Kategória Coffee in Good Spirits
1. Martin Hudák
2. Dominik Šmajda
3. Lukáš Podbehlý
Kategória Cup Tasters
1. Pavol Krajňák
2. Lukáš Podbehlý
3. Martina Cibuľová a Viktor Štefančík

COFFEE CUP 2014

Na 8. ročníku baristickej súťaže COFFEE CUP 2014 na Hotelovej akadémii Mikovíniho 1 v Bratislave tento rok zabojovalo až 18 mladých baristov.
Sily si zmerali juniorskí baristi z hotelových škôl v troch kategóriách. V kategórii A súťažili v príprave kávy a kávových nápojov žiaci, ktorí sa už v minulosti podobných súťaží zúčastnili. Do kategórie B a C sa zapojili nováčikovia v oblasti baristiky. Udeľovali sa 1., 2. a 3. miesto, 1. miesto v kategórii B, 1. miesto v kategórii C, cena za Najlepšie cappuccino, cena za Najlepší voľný nápoj, cena za Najlepšiu techniku a cena za Najlepšiu prezentáciu. 
Každý súťažiaci v kategórii A musel pripraviť a trom chuťovým komisárom a obecenstvu predložiť v priebehu 12 minút 4 cappuccina a 4 voľné nápoje. Voľný nápoj mohol byť nealkoholický, ale aj alkoholický, jedinou povinnou ingredienciou na prípravu bolo espresso. V kategórii B súťažiaci musel pripraviť a trom chuťovým komisárom a obecenstvu predložiť v priebehu 8 minút 4 cappuccina aroma, dozdobené topingom. V kategórii C súťažiaci musel pripraviť trom chuťovým komisárom a obecenstvu 4 espressa v čase 5 minút, čo aj nováčikovia zvládli bez problémov.
Pri príprave káv sa hodnotila chuť kávy, prezentácia nápoja, baristická technika, ale aj osobné vystupovanie. Hodnotiacimi komisármi pre chuť a celkový dojem boli: Mgr. Katarína Kučerová, zástupkyňa pre praktické vyučovanie na HA Mikovíniho 1; Darina Sobolová, profesionálna baristka; Kristína Herényiová, študentka HA Mikovíniho 1 a víťazka Coffee Cup 2013. Hodnotiacimi komisármi pre technickú zručnosť boli Peter Ondrejka, profesionálny pražiar a barista; Lukáš Podbehlý, profesionálny barista. Hlavným hodnotiacim komisárom bol Stanislav Cibuľa, odborný garant súťaže.
Súťaže sa zúčastnili študenti nasledovných odborných škôl
● Súkromná hotelová akadémia HaGMa Bratislava - 3 súťažiace
● Hotelová Akadémia, Mikovíniho 1, Bratislava - 3 súťažiace
● SOŠ obchodu a služieb, Zdravotnícka 3, Nové Zámky - 3 súťažiace
● SOŠ Obchodu a služieb Žiar nad Hronom - 3 súťažiaci
● Stredná odborná škola Holíč - 2 súťažiaci
● SOŠ Obchodu a služieb, Trnava - 2 súťažiaci
● Súkromná SOŠ Rimavská Sobota - 2 súťažiaci
Výsledky Coffee Cup 2014
Celkové umiestnenie
1. miesto: Sabina Fetaiová
2. miesto: Róbert Palík
3. miesto: Sára Mackovičová 
Najlepšie cappuccino: Robert Palík
Najlepší kávový nápoj: Sabína Fetaiová
Najlepšia technika: Daniel Kőrös
Najlepšia prezentácia: Kristína Letková
1. miesto v kategórii B: Marcela Trubačová
1. miesto v kategórii C: Nina Ľuptáková

 Podrobnosti môžete prečítať tu.

Kalendar podujatí na rok 2013

COFFEE CUP 2013

 

Dátum a čas začiatku: 14. februára 2013

Dátum a čas konca: 14. februára 2013

Miesto: Hotelová akadémia, Mikovíniho 1

Mesto: Bratislava

Kontaktná osoba: Mgr. Bc. Iveta Menahartová

7. ročník súťaže v príprave espressa a kávových nápojov, ktorá prebieha v dvoch  kategóriách. Pri príprave káv sa hodnotí nielen kvalita pripravených kávových nápojov, ale aj zručnosť, komunikatívnosť, kreativita a celkový dojem súťažiacich.
 
Majstrovstvá Slovenska BARISTA JUNIOR 2013
 
Dátum a čas začiatku: 20. marca 2013
Dátum a čas konca: 20. marca 2013
Miesto: Stredná odborná škola hotelových služieb a obchodu, Zdravotnícka 3
Mesto: Nové Zámky
Kontaktná osoba: Stanislav Cibuľa
Predošlý ročník: http://www.hosnz.sk/?p=2023
Majstrovstvá Slovenska BARISTA JUNIOR sú prestížnou súťažou a prehliadkou šikovnosti študentov z 35 odborných škôl zo Slovenska a tento rok to bude už 5. ročník. Pravidelne sa súťaže zúčastňujú a svoje sily si tak zmerajú aj študenti z českých škôl. Pri príprave káv sa hodnotí nielen kvalita pripravených kávových nápojov, ale aj zručnosť, komunikatívnosť, kreativita a celkový dojem súťažiacich.
 
TOP GASTRO - MLADÝ BARISTA 2013
 
Dátum a čas začiatku: 10. apríla 2013
Dátum a čas konca: 10. apríla 2013
Miesto: Súkromná stredná odborná škola EDUCO, Slaniská osada
Mesto: Námestovo
Kontaktná osoba: Mgr. Ľubomír Petrovič
2. ročník  regionálnej súťaže, kde si mladí študenti zdokonaľujú vedomosti a zručnosti v príprave kávy. Súťaž je vhodná aj pre začínajúcich baristov. Pri príprave káv sa hodnotí nielen kvalita pripravených kávových nápojov, ale aj zručnosť, komunikatívnosť, kreativita a celkový dojem súťažiacich.
 
EUROAKADEMIK 2013
 
Dátum a čas začiatku: 13. júna 2013
Dátum a čas konca: 14. júna 2013
Miesto: Hotel Zlatý Býk
Mesto: Rimavská Sobota
Kontaktná osoba: Ing. Ivana Čillíková
6. ročník  súťaže Stredných odborných škôl Banskobystrického samosprávneho kraja vo viacerých kategóriách. Sily si v nej zmerajú kuchári, cukrári, čašníci, barmani a v neposlednom rade aj nádejní baristi.

12.5.2012 Horúce novinky z Majstrovstiev Slovenska v príprave kávy

 

V dňoch 11. a 12. mája 2012 sa v trnavskom hotely Holliday Inn konali Majstrovstvá Slovenska v príprave kávy.  Zástupcovia Školy baristu boli znovu neprehliadnuteľní: Stano Cibuľa získal 2. miesto v Latte Art, Lukáš Podbehlý triumfoval 3. miestom v kategórii Barista, 2. miestom v Coffee in Good Spirit a 1. miestom v Latte art! Podrobnejšie informácie a fotografie už čoskoro.

21.3.2012 BARISTA JUNIOR 2012

Včera sa na SOŠ v Nových Zámkoch konal štvrtý ročník juniorských majstrovstiev Slovenka baristov. Opäť ako porotca, ale aj ako divák súťaže, ktorá podskočila v kvalite.Čítajte ďalej...

12.2.2012 Mistr kávy Junior 3. ročník mistrovství baristů ČR v kategorii junior

Víťazom medzinárodnej súťaže Mistr kávy Junior sa stal absolvent našej školy baristov Lukáš Podbehli.Gratulujeme.12.2.2012 Mistr kávy 9. ročník mistrovství baristů ČR v kategorii profesionál
Vynikajúce štvrté miesto v silnej konkurencii získal Lukáš Podbehli.Viac o súťaži môžete prečítať tu.

08 - 09.2.2012 COFFEE CUP 2012,Bratislava

 Hotelová akadémia na Mikovíniho v Bratislave usporiadala 8. a 9. februára 2012 v spolupráci so Školou baristu 6. ročník medzinárodnej súťaže v príprave kávy COFFEE CUP 2012. Odborným garantom súťaže bol Stanislav Cibuľa - majster Slovenska v príprave kávy v r. 2007 a 2010, majster Slovenska v latte art 2011 a zástupca Školy baristu. Súťaž bola organizovaná v kategórii Junior.
Každý súťažiaci musel pripraviť a predložiť štyrom chuťovým komisárom v priebehu 15 min. 4 rovnaké espressá, 4 rovnaké kapučína a 4 rovnaké voľné nealkoholické nápoje na báze espressa. Pri príprave káv sa hodnotila chuť kávy, prezentácia nápoja, baristická technika, ale aj osobné vystupovanie. Hodnotiacimi komisármi boli Doc. Jozef Augustín, PhD., Mgr,. Katarína Kučerová, Mgr. Martina Cibuľová, Pavol Paták, Michal Šturc a Peter Ondrejka. Hlavným hodnotiacim komisárom bol Stanislav Cibuľa.
Na 1. mieste bodovala Ivana Krajcsovicsová zo Súkromnej hotelovej akadémie HaGMA v Bratisleve, striebro si odniesla Martina Mlečenková zo SOŠ obchodu a služieb z Nových Zámkov a na 3. priečke skončila domáca súťažiaca Kristína Herényiová z Hotelovej akadémie Mikovíniho v Bratislave.
Najlepšie kapučíno pripravila Ivana Balošáková z SOŠ Banská Bystrica, najlepší voľný nápoj Martina Polanská z SOŠ, Farského v Bratislave,pričom najlepšie espresso mal Denis Zibrin z SOU obchodu a služieb J. Kalinčiaka v Prievidzi. Najlepším technickým prevedením sa blysla Lucia Rybošová zo SOŠ Banská Bystrica, najlepšou prezentáciou zasa Viktória Pethesová z SOŠ obchodu a služieb v Nových Zámkoch.

21.1.2012 BARISTA OPEN 2. ročník mezinárodní soutěže profesionálních týmů

Súťaž BARISTA OPEN prebehla formou exhibície kde boli prezentované dve fázy súťaži a to rýchlosť a klasika.Prvú fázu rýchlosť vyhral Stano Cibuľa .Viac sa dozviete tu.

20.1.2012 Majstrovstvá baristov Junior 2012 Bratislava

Pod taktovkou dvoch veľmi skúsených matadorou súťaží baristov Roberta Trevisana a Stana Cibuľu sa uskutočnili 2. medzinárodné majstrovstvá baristov  junior. Víťazom sa stal mladý talent - absolvent Školy baristu Lukáš Podbehlý. Viac o skvelej atmosfére tejto súťaže si môžete prečítať v Barových novinách.

22 - 24.6.2011 World Latte Art Championship Masstricht, Netherlands

Víťaz tohtoročných Slovak Latte Art Championship 2011 Stanislav Cibuľa sa v dňoch 22-24.júna zúčastnil majstrovstiev sveta v Maastrichte World Latte art Championship 2011, kde sa v silnej konkurencii medzi zástupcami 30 krajín celého sveta umiestnil na krásnom 16.mieste. Gratulujeme!

02 - 04.05.2011 Slovak Barista Championship 2011 & Latte Art Championship 2011


Tohtoročné majstrovstvá Slovenska v príprave kávy sa konali v Žiline. Víťazom sa stala Monika Pálová z Liptovského Mikuláša , ktorá momentálne žije a pracuje v Dubline. Na druhom mieste skončil  STANISLAV CIBUĽA zo Zvolena (majster Slovenska 2010). Tretie miesto získal Tomáš Stofan z Košíc.
Druhýkrát sa v dejinách Slovenska konala  súťaž s názvom Latte Art Championship. Ide o prípravu drinkov technikou latte art. V tejto súťaži sa pristúpilo k novým pravidlám, ktoré budú uplatnené na WORLD LATTE ART CHAMPIONSHIP 2011 /Maastrich, Holandsko/. 1. miesto a titul Majstra SR v Slovak Latte Art Championship 2011 získal STANISLAV CIBUĽA, ktorý bude reprezentovať Slovensko na majstrovstvách sveta koncom júna v Holandsku. Na druhom mieste skončila Jana Pračková zo Žarnovice pred ďalšou nádejnou baristkou Soňou Lihockou zo Žiliny .

07.04.2011 Barista 2011 Junior

Škola baristu organizuje v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Nových Zámkoch už 3. ročník medzinárodnej súťaže v príprave kávy študentov stredných odborných škôl. Komisárov budú tvoriť odborníci v príprave kávy zo Slovenska a z Českej republiky, ktorí sú zárukou profesionality a objektívnosti. Všetkých študentov-baristov srdečne očakávame.Propozície súťaže si môžete stiahnuť tu.
Aktualizované:Výslednú listinu súťaže Barista junior 2011 môžete stiahnuť tu.

06.04.2011 Markiza Teleráno

pozrite si nás

13.03.2011 Prestížny kávový šampionát Barista Open

Absolútnym víťazom prestížneho  kávového šampionátu Barista Open sa stal Stanislav Cibuľa a Team A & S Coffee team.Viac môžete prečítať tu.

09.03.2011 Coffee Cup 2011

Škola baristu organizuje v spolupráci s Hotelovou akadémiou Mikovíniho 1 Bratislava 5.ročník súťaže v príprave kávy Coffee Cup 2011.Propozície súťaže možete stiahnuť tu.

15.02.2011 STV1 Dámsky magazín

pozrite si nás

14.02.2011 STV 1 Piknik-klub

pozrite si nás

20.1.2011 Majster kávy -Junior

20.-23. 1.2011 sa na Inchebe uskutoční 18. Medzinárodný veľtrh gastronómie Danubius Gastro.V rámci sprievodných programov organizuje Škola kávy s.r.o. a Stanislav Cibuľa medzinárodnú súťaž študentov hotelových škôl SR a ČR, MAJSTER KÁVY – Junior, na ktorú Vás srdečne pozývame.V prípade záujmu Vám prikladáme prihlášku a propozície súťaže.

10.8.2010 Degustácia kávy alebo nie každý má rovnaký jazyk
                   Zvolen

Už dávnejšie sme sa ako partia nadšencov a ľudí, ktorí majú čosi dočinenia s kávou bavili, že by sme si zorganizovali degustáciu kávy. Koncept bol pomerne jednoduchý – každý zúčastnený prinesie svoje vzorky, majster barista Stano Cibuľa bude robiť espresso a my budeme naslepo ochutnávať vzorky. Prvý augustový víkend sa to podarilo. 7 zúčastnených, 15 káv a 4 hodiny degustovania. Nešlo o to, robiť rebríček od najlepšej po najhoršiu kávu, ale skôr o degustáciu ako takú. Podľa hesla Cieľom je cesta…
Celý článok môžete prečítať na www.delikatesy.sk...
 
 

28.6.2010 WORLD BARISTA CHAMPIONSHIP 2010 , 
                    London
 

V dňoch 23. - 25. júna 2010 sa konal 11. ročník svetového šampionátu v  príprave kávy - World Barista Championship 2010 v priestoroch výstaviska Olympia v Londýne. Po ročnej prestávke malo opäť zastúpenie aj Slovensko v  zastúpení slovenského víťaza Stanislava Cibuľu ( víťaz Slovak Barista Championship). V konkurencii 54 krajín z  celého sveta obsadil výborné 36. miesto. Popri základnej disciplíne  prebiehali aj šampionáty v ostatných samostatných disciplínach, v ktorých malo Slovensko zastúpenie - World Latte Art Championship 2010 v osobe Miriam Szaboovej. Víťazka národného šampionátu predviedla svoje umenie kresleného cappucina, ktoré jej prinieslo 29. miesto a stala sa prvým zástupcom Slovenska v  tejto disciplíne, ktorá už aj u nás získava na popularite. Taktiež sme mali zastúpenie v súťaži World Coffee In good Spirit ChampionShip 2010 Marianom Galuškom, ktorý obsadil 20. priečku.
 

24.3.2010 Barista 2010 Junior,
                   Nové Zámky

 
 SOŠ Nové Zámky pod vedením p.profesorky Borosovej a Škola Kávy Stanislava Cibuľu zorganizovali druhý ročník Barista 2010  Junior - baristické majstrovstvá stredných škôl. Súťaže sa zúčastnili aj školy z Českej republiky. V porovnaní s minulým ročníkom súťaže neuveriteľne vzrástla úroveň študentov v spojitosti s prípravou, za čo vďaka pani profesorkám .
 1.miesto - Maria Štefaničová ( HA Prešov )
 2.miesto - Dáša Strachanová ( SOŠ Nové Zámky )
 3.miesto - Petra Švagříková ( SŠS Ostrava )
 4.miesto - Martin Bugár ( HA Banská Štiavnica )
 5.miesto - Veronika Petríková ( SŠS Ostrava )
 6.miesto - Roman Florek ( HA Námestovo )
 CENA SELDO Patrik Baran ( SOŠ Žiar na Hronom )
 najlepší voľný nápoj - Roman Florek ( HA Námestovo )
 najlepšie cappucino - Maria Štefaničová ( HA Prešov )
V prípade záujmu prikladáme propozície súťaže.